Кристиан Желев – барабани

Кристиан Желев

Преподавател по барабани, тонрежисьор

Роден в град Кърджали на 19 февруари 1989 г. в семейство на музиканти. На 6 години започва да свири на пиано и да изучава солфеж. На 9 годишна възраст взима участие в концерти в Дома на Културата в град Кърджали. След завършване на началното си образование се мести в Пловдив, където е приет в музикалната паралелка на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Пловдив със специален предмет пиано с преподавател Диана Кънева. Участва в много конкурси из цялата страна, като на всеки един има спечелени награди, както самостоятелно така и ансамблово. На 16 години се “запознава” с ударните инструменти и започва да се занимава с тях усилено, като започва да участва в много концерти не само като пианист, а вече и като барабанист. След като завършва училище е приет в Академията за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство в Пловдив в новооткритата специалност “Поп и Джаз” – изпълнителско изкуство в класа по пиано на Мирослав Турийски. Завършва с отличие бакалавърската си степен, след което успешно завършва, отново с отличие, магистратура с ударни инструменти в класа на Иван Енев. Към този момент е докторант в АМТИИ с научен ръководител доц. д-р Веселин Койчев.

 

В началото на 2016 г. записва един от студийните албуми на племенника на Франк Синатра – Том Синатра (китара). Поканен е в проекта “The Teachers”, в който си партнира с Цветан Недялков (китара), Веселин Койчев (китара) и Христо Минчев (бас). Този проект участва на престижния фестивал “Аполония” през лятото на 2016 г. след което заедно записват студиен албум.

Участва в “Октет Пловдив”, което е проект на пианиста Мирослав Турийски, където е редом на сцената с Мартин Ташев (тромпет), Венелин Георгиев (алт саксофон), Димитър Льолев (тенор саксофон), Иван Мелин (тромбон), Николай Карагеоргиев (китара) и Александър Леков (бас). Правят дебют на големия фестивал “Пловдив Джаз Фест” през есента на 2015 г.

 

Сценичните му изяви са свързани с голямо разнообразие от стилове обхващащи  алтернативен рок, блус, фънк, поп, хип-хоп и джаз.

Участва в много различни проекти и колаборации с много от големите имена на българската музикална сцена, като Веселин Койчев, Цветан Недялков, Васил Петров,  Владимир Кърпаров, Петър Салчев, Александър Леков, Николай Карагеоргиев, Мирослав Турийски, Ангел Дюлгеров, Димитър Льолев, Мартин Tашев и др.